Füzike

Füzike

2011. december 6., kedd

A RAW formátum

Baráti körben sokan kérdezték tőlem, mi is az a RAW formátum, miért jó az nekem, ha abban fényképezek, azon kívül, hogy harmad annyi kép fér el a memóriakártyámon, mint jpg-ben.

Összeszedtem hát a legfontosabb tudnivalókat az érdeklődőknek.

A RAW angolul azt jelenti, hogy nyers és körülbelül ennyi is a lényeg. Úgy lehet rá tekinteni, mint a filmes korszakban a negatív képre.

Minden gyártó máshogy nevezi a saját RAW formátumát: például NEF a Nikonnál, CR2 a Canonnál.

A főbb tulajdonságokat az alábbiakban tudnám összefoglalni:

 A RAW formátum jellemzői:
  • tömörítetlenül tartalmazza az összes adatot, amit a szenzor rögzített
  • kevésbbé éles
  • alacsony kontraszttal bír
  • veszteségmentesen módosítható
  • korlátok között lehetséges az expozíciókorrekció
  • lehetséges módosítások széles skálája érhető el (színtér, fehéregyensúly, gamma korrekció, hue stb.)
  • nagy dinamikatartomány
  • a színmélység általában 12 bites
  • utófeldolgozást igényel (mint régen, amikor elő kellett hívni a filmet)
  • csak olvasható formátum, ergo minden módosítás visszacsinálható, az eredeti állomány soha sem változik meg
  • eredetiség igazolására alkalmas

A JPEG formátum jellemzői:
  • kicsi méret
  • minden módosítás veszteséggel (minőségromlással) jár, még egy egyszerű forgatás is
  • élesebb
  • magasabb a kontraszt
  • alacsony dinamikatartomány
  • a színmélység 8 bites
  • nem igényel utófeldolgozást (legalábbis az esetek nagy részében) - pontosabban az utófeldolgozás a kamerában megtörténik annak megfelelően, mit állítottunk be (fehéregyensúly, szaturáció stb.)
Ennyi. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése