Füzike

Füzike

2012. május 21., hétfő

CsillaghúzásA csillaghúzásos képek technikájáról számos leírás található a neten, ezért nem is kreálnék újat, inkább kölcsönveszem BenKee79, a fotozz.hu portálon megjelent cikkét:

"Kezdjük a felszereléssel amire szükségünk lesz:

- Fényképezőgép: mindenképpen a DSLR-ek vagy a minimum 2/3-os CCD-vel ellátott kompakt gépek jöhetnek szóba, sajnos a többi modellnél nagyon nagy a zajosodás a hosszú expo-s képeknél éjszaka.
- Objektív: mindenképpen nagylátószőgű objektívet használjuk.
- Állvány: nagyon fontos a stabil állvány, enélkül nincs is esélyünk megoldani ezt a feladatot.
- Távkioldó v kioldózsínor: mivel hosszú expo-ban gondolkodunk és több képet is kell készítenünk mindenképpen ajánlott egy távkioldó, ami azét fontos mert nem nyúlunk a géphez ezzel csökkentve az elmozdulás és a bemozdulás kockázatát ami az esetleges BULB záridőnél még inkább fennáll.
- Világítás: én mindig viszek magammal egy akkus kézi refit, ezt meg lehet kapni 3-6000Ft.- os áron bármilyen autófelszerelési boltban. Ez nagyon jó szolgálatot tud nyújtani a fókusztávolság beállításában, de erre is kitérünk később.
- Vaku: ha van vakunk akkor tanácsos berakni a táskánkba ha esetleg vakus derítésre kerülne sor.
- Időmérő: érdemes magunknál tartani egy stopperes órát és akkor ezzel lehet mérni a hosszú expo-kat, mivel a legtöbb gépen a hátsó LCD-jén jelzi de sajnos nem a legjobb dolog a gépet expo közben piszkálni és a 30mp valószínű túl fogjuk lépni.
- Energiaforrás a gépnek: legyen nálunk több akkumulátor, mert a hosszú záridő nagyon meríti az aksikat.
- Egyéb felszerelések: gondolkodjunk előre, mivel ezek a felvételek sokszor órákig is eltarthatnak így érdemes melegebb ruhát, esetleg ízlés szerint kaja, pia. Jól tud jönni és gyorsabban telik az idő is, pláne ha nem sikerült elsőre. Most hogy megvan a táskánk érezni fogjuk a téma súlyát is ha más nem a derekatokon amikor végre hazaértek.

Hogyan kezdjünk neki a fotózásnak:

A legfontosabb a téma előre gondolása:
Gondosan válasszuk ki a helyszínt, járjuk körbe csináljuk pár képet. Nézzük meg hova tudunk leállványozni. Az állványt lehetőség szerint minél keményebb talajra rakjuk le és a lábakat ne húzzuk ki teljesen ami két szempontból is jó nekünk hiszen úgy is az eget fotózzuk és sokkal stabilabb lesz az állványunk.
Érdemes a képbe a sarkcsillagot belekomponálni, mert akörül forog minden.
Kerüljük a közhelyes képeket (csillagjárás fával), komponáljunk a képbe érdekes dolgokat. Figyeljünk az esetleges plusz fényekre amik megzavarhatják a munkánkat, pl.: autó, városfényei, ellenfények stb. A keresőt takarjuk le, mert onnan is fényt kaphat az érzékelő.

Mikor menjünk fotózni:

Ha tiszta az égbolt akkor naplemente után minimum várjunk két órát. Minél kisebb a hold, annál sötétebb van, tehát ne teliholdkor menjünk!

A fotózás:

Ha ott vagyunk a helyszínen mindenképpen csináljunk pár próbafelvételt az éjszakai fényekkel. Ahhoz hogy a csillagok elmozdulását be tudjuk mutatni 30-45 percre lesz szükségünk.

- Beállítások: A gépünket állítsuk 4-6 blende körüli értékre. Az érzékenységet lehetőség szerint ISO100-ra, ellenfényes fotónál a lens flare kiküszöbölésére vagy csökkentésére ISO200-ig vissza lehet állítani a gépet. Itt még a zajosodás nem nagy mértékű. Én mindenképpen ajánlom a RAW kiterjesztést, hiszen ezeket csoportosan megnyitva egy lépésben azonos módon beállíthatjuk, de erre majd visszatérünk ha eljön az ideje. Mérjünk fényt lehetőleg a legsötétebb részre és csináljunk egy próba felvételt.
- Fokuszálás: erre külön kitérek mert ez is egy jó játék, 2 lehetőségünk van.
1. Már nappal próbáljuk ki, hogy manuális fókusszal hová kell tekernünk a gyűrűt, hogy a kép éles legyen (vannak objektívek, ahol nem koppanásig kell tekernünk a gyűrűt!)
2. Elővesszük a kézi refit és bevilágítjuk a kellő pontot, majd ha gép autófókusza ezt megtalálta akkor átkapcsoljuk manuális fókuszra.
Az exponálásnál mindenképpen manuális fókuszt használjunk! Ha ez megfelelő akkor már nincs más dolgunk mint elkezdeni exponálni. Az expok között ne hagyjuk szünetet mert akkor a csillagok által húzott csíkok szaggatottak lesznek. A rövidebb expok előnye az hogy a feldolgozásnál könnyebben változtathatjuk a csíkok hosszát az összefűzött felvételek számának csökkentésével vagy növelésével. Digitálisnál max 10 perces expokkal dolgozzunk.
Legjobb télen hidegben fotózni, mert akkor kevésbé zajosodik a kép (ha az akksi ezt nem nagyon bírja, akkor vezessük ki az akkumulátort, és azt tegyük melegebb helyre). Tavasszal, és ősszel bepárásodhat az obi, erre egyetlen megoldás, ha valahogyan melegen tartjuk.
Ha megvan a kellő számú felvétel és már elfogyott az összes kaja és pia akkor elindulhatunk haza boldogan és izgatottan hiszen koránt sincs vége még a fotózásnak."

A digitális utómunkák:

Itt több lehetőség is kínálkozik. Az egyik a Photoshop. Itt az elkészült RAW képeket először ki kell konvertálnunk, majd ezeket layerekként behúzni a PS-be. Ezután a blending mode-t lighten-re kell állítani, majd jöhet a vágás, keretezés.

 Akinek nincs PS az próbálkozhat az ingyenes StarStax nevű progival. Ez utóbbi letölthető az alábbi linken. Gyors, szépen dolgozik - hátránya, hogy nem lehet az esetleges elcsúszásokat korrigálni benne, erre marad a PS.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése